MINoritní akcionáři ArcelorMittal Ostrava

Minoritní akcionáři ArcelorMittal Ostrava protestují proti použití části akcií jako zástavy za úvěry a proti nízkoúročeným půjčkám, které AMO poskytla mateřské společnosti ArcelorMittal S.A. (bývalé Mittal Steel) a jiným firmám. Zatímco desítky miliard korun ze společnosti zmizely v daňových rájích, tisíce dělníků byly ze železáren propouštěny a skončily na úřadu práce. Je jasné, že ArcelorMittal zisky „rozdělil“ jednostranně – jen sobě. Této netransparentnosti a naprostému nedostatku corporate governance je třeba učinit přítrž!
Play video

Thursday, September 10, 2009

Čeští akcionáři symbolicky pohřbili své menšinové podíly před sídlem ocelářského giganta v Londýně

(10. září 2009, Londýn) Menšinoví akcionáři ArcelorMittal Ostrava a.s. (AMO) dnes uspořádali protest před britským sídlem mateřské společnosti ArcelorMittal SA v londýnském Berkeley Square House. Pohřební vůz a tři zřízenci dopravili kolem poledne uzavřenou rakev s menšinovými podíly ke vchodu budovy za hlasité argumentace minoritních akcionářů. Cílem protestu je upozornit na nestandardní kroky, které podniká AMO a její mateřská společnost ArcelorMittal SA.

Minoritním akcionářům se nelíbí zejména nízkoúročené půjčky ve výši 25,4 miliardy Kč (1 miliardy eur), které AMO poskytla své mateřské společnosti ArcelorMittal SA a dalším firmám ve skupině Mittal Group. Ztráty z těchto transakcí vlivem směnného kurzu dosahují 750 milionů Kč (30 milionů eur). Dalším nestandardním krokem vedení AMO je schválení možnosti zástavy necelé čtvrtiny akcií společnosti. Menšinoví akcionáři nebudou předem informováni o detailech případné transakce a dozví se je pouze z výroční zprávy. Od příchodu Mittalu do Ostravy v roce 2003 nebyly nikdy vyplaceny dividendy.

Protest menšinových akcionářů v Londýně není prvním projevem nesouhlasu s chováním vedení společnosti. Před konáním srpnové mimořádné valné hromady, na které byla schválena možnost zástavy akcií, čekala vedení před vstupem do budovy hromada peří, atrapy oškubaných kuřat a transparenty s nápisem „nenecháme se oškubat“.

„Toto vyvedení kapitálu je jednoznačně formou skryté distribuce zisku. Menšinoví akcionáři nesou veškerá rizika transakce bez jakékoli možnosti kompenzace, zatímco profitovat z ní bude pouze mateřská firma. Chceme jenom transparentní rozhodovací proces, reinvestice do podniku, případně výnos, který odpovídá finančním výsledkům společnosti,” komentuje nevýhodné půjčky Jiří Psota, jeden z českých minoritních akcionářů, který se účastní dnešního protestu v Londýně.

„Je zřejmé, že peníze odeslané do ArcelorMittalu v podobě nízkoúročeného úvěru pro spřízněné firmy ve skupině se už nikdy nevrátí,“ říká Petr Uvíra, další minoritní akcionář. „Hodnota našich podílů klesá se schopností nebo ochotou dlužníka dostát svým závazkům, a proto považuji jednání ArcelorMittalu za účelové a naprosto nepřijatelné,“ dodává Psota.

Menšinové akcionáře také trápí politika nulové komunikace ze strany představenstva ArcelorMittal Ostrava. „Nevidí nás, neslyší nás. Na valných hromadách a dalších fórech jsme vznášeli dotazy, vyjadřovali obavy a výhrady, ale ignorovali nás,“ řekl dnes v Londýně Petr Červenka, další individuální investor.

Menšinoví akcionáři v České republice podali již dvě trestní oznámení v souvislosti s úvěry mezi firmami uvnitř skupiny ArcelorMittal a jejich nevýhodnými podmínkami. Oba případy vyšetřují útvary české policie zabývající se hospodářskou kriminalitou a korupcí. „Využijeme veškeré možnosti dané zákonem, abychom přinutili ArcelorMittal reagovat na naše stížnosti a změnit své chování,” řekl další z minoritních akcionářů Jaroslav Beránek. Český premiér Jan Fischer a místopředseda Evropské komise Günter Verheugen byli o situaci zpraveni dopisem a pokud nedojde k žádnému obratu, menšinoví akcionáři jsou připraveni podat stížnost na ArcelorMittal k Evropské komisi v Bruselu.

„Kroky, které podniká společnost ArcelorMittal v posledních letech jsou v naprostém rozporu s mezinárodně uznávanými principy podnikového řízení a rozhodně nejsou běžné ani v českém prostředí. Mysleli jsme, že tunelování je věcí minulosti, ale evidentně se této nekalé praktice stále daří, alespoň v ArcelorMittalu,” uzavírá Petr Uvíra, který se k ostatním investorům v Londýně také připojil.

Další informace naleznete na adrese http://min-amo.blogspot.com/

Fotografie z protestů najdete na
http://www.flickr.com/photos/42314727@N06

Další informace o protestu v Londýně poskytne:
Pavlina Rieselová
Mobile: +420 603 154 583
e-mail: rieselova@ewingpr.cz

No comments:

Post a Comment