MINoritní akcionáři ArcelorMittal Ostrava

Minoritní akcionáři ArcelorMittal Ostrava protestují proti použití části akcií jako zástavy za úvěry a proti nízkoúročeným půjčkám, které AMO poskytla mateřské společnosti ArcelorMittal S.A. (bývalé Mittal Steel) a jiným firmám. Zatímco desítky miliard korun ze společnosti zmizely v daňových rájích, tisíce dělníků byly ze železáren propouštěny a skončily na úřadu práce. Je jasné, že ArcelorMittal zisky „rozdělil“ jednostranně – jen sobě. Této netransparentnosti a naprostému nedostatku corporate governance je třeba učinit přítrž!
Play video

Thursday, August 27, 2009

Minoritní akcionáři ArcelorMittal si na firmu stěžují u premiéra (English below this post)

Ostrava 27. srpna (ČTK) - Sedm minoritních akcionářů největší české ocelářské firmy, ArcelorMittalu Ostrava (AMO), se dnes obrátilo osobním dopisem na premiéra Jana Fischera. Stěžují si na chování majoritního akcionáře ArcelorMittal, který podle nich poškozuje zájmy minoritních podílníků. Požadují, aby premiér zasáhl v jejich prospěch. ČTK dopis poskytl akcionář AMO Jiří Psota.

"Žádáme, abyste v zájmu nás, českých občanů a daňových poplatníků, apeloval na vedení společnosti většinového vlastníka ArcelorMittal SA, aby bylo s minoritními akcionáři společnosti AMO zacházeno podle zásad poctivého obchodního styku obvyklých v korporátní sféře členských zemí EU či dalších jurisdikcích, kde jsou akcie ArcelorMittal SA kotovány," stojí v dopise. Akcionáři připomínají, že Česko se po privatizaci AMO v roce 2004 znovu stalo akcionářem společnosti.

Akcionáři jsou znepokojeni údajně nestandardními podmínkami prodeje státního podílu v AMO, zejména velmi neobvyklým šestiletým splátkovým kalendářem. Podle nich stát špatným výkonem svých akcionářských práv dopustil, aby podíly minoritních akcionářů byly velmi nestandardními transakcemi mezi AMO a skupinou jejího většinového vlastníka soustavně znehodnocovány.

Akcionáři píšou, že peníze společnosti mizely v desítkách miliard v daňových rájích a lidský kapitál společnosti po tisících ve frontách na úřadu práce. "Máme za to, že důvodem této skryté distribuce zisku je vědomí většinového akcionáře a statutárních orgánů společnosti AMO, že tyto naakumulované zisky nebudou ve společnosti AMO dále dlouhodobě uspokojivě zhodnocovány," stojí v dopise.

Většinový vlastník ostravské huti, ArcelorMittal Holdings AG, před týdnem získal možnost během pěti let zastavit až čtvrtinu vlastních kmenových akcií (v maximálním rozsahu 2,943 milionu kusů), které ve své ostravské dceřiné firmě drží. Drobní akcionáři drží v AMO 3,5 procenta akcií.

Plné znění dopisu najdete zde.

No comments:

Post a Comment