MINoritní akcionáři ArcelorMittal Ostrava

Minoritní akcionáři ArcelorMittal Ostrava protestují proti použití části akcií jako zástavy za úvěry a proti nízkoúročeným půjčkám, které AMO poskytla mateřské společnosti ArcelorMittal S.A. (bývalé Mittal Steel) a jiným firmám. Zatímco desítky miliard korun ze společnosti zmizely v daňových rájích, tisíce dělníků byly ze železáren propouštěny a skončily na úřadu práce. Je jasné, že ArcelorMittal zisky „rozdělil“ jednostranně – jen sobě. Této netransparentnosti a naprostému nedostatku corporate governance je třeba učinit přítrž!
Play video

Thursday, August 20, 2009

Majoritní akcionář ArcelorMittal Ostrava přehlasoval protesty vůči možnosti zástavy části svých akcií

(20.8.2009 14:15, Ostrava) Právě skončila mimořádná valná hromada společnosti ArcelorMittal Ostrava (AMO). Na ní bylo schváleno kontroverzní rozhodnutí o možnosti zástavy části akcií společnosti, proti kterému dnes hlasitě protestovali minoritní akcionáři AMO.

"Valná hromada dopadla tak, jak jsme předpokládali. Budeme postupovat všemi možnými legálními prostředky, abychom dopady dnešního rozhodnutí zvrátili, nebo alespoň minimalizovali jeho zhoubné dopady na AMO," uvádí zástupce minoritních akcionářů Jiří Psota. V současné chvíli minoritní akcionáři pracují na sadě trestních oznámení, z nichž některá půjdou časově až do doby privatizace podniku. Připravují také otevřený dopis předsedovi vlády. "Chceme předsedu vlády informovat o neudržitelné situaci v AMO a nebezpečích, které z postupu vedení společnosti vyplývají. Rádi bychom, aby z pozice své funkce vyzval statutární orgány skupiny ArcelorMittal SA, aby změnili své nekorektní vystupování v ČR," dodal Psota.

Společnost může po dobu pěti let brát do zástavy své akcie v počtu maximálně 2 942 830 kusů (což odpovídá 2,942830 mld. Kč). Společnost k této zástavě nepotřebuje schválení valné hromady. O tom, zda a za jakých podmínek došlo k případné zástavě, se akcionáři dozví až z výroční zprávy o hospodaření společnosti.

"Po nízkoúročených půjčkách je to další krok k znehodnocení společnosti AMO. Místo rozvoje se majoritní vlastník snaží vysávat veškeré volné zdroje ve svůj prospěch," uvedl Petr Červenka, další z minoritních akcionářů.

"Moc dobře víte, že zástava akcií není u nás nic zvláštního, jen to často není ve prospěch společnosti," uvedl na jeden z dotazů minoritních akcionářů ředitel pro vnější vztahy ArcelorMittal Ostrava Jan Rafaj.

Braní do zástavy vlastních akcií bylo s účinností od 20.7.2009 změněno zákonem 215/2009 sb.
Dokumenty a diskusi k této záležitosti můžete sdílet či sledovat na:
http://www.min-amo.blogspot.com/

Fotografie z protestů najdete zde.

Další informace či kontakt na minoritní akcionáře poskytne:
Štěpán NEUBAUER
Ewing Public Relations, s. r. o.
Smíchov Gate, Plzeňská 3217/16, 150 00 Praha 5
T: +420 224 800 537
F: +420 224 828 456
M: +420 604 216 726
E: neubauer@ewingpr.cz,
http://www.ewingpr.cz/

1 comment:

  1. Tak to se potom není co divit, že Lakshmi Mittal vlastní v Londýně nejdražší dům na světě (128mil. USD) :-o

    ReplyDelete