MINoritní akcionáři ArcelorMittal Ostrava

Minoritní akcionáři ArcelorMittal Ostrava protestují proti použití části akcií jako zástavy za úvěry a proti nízkoúročeným půjčkám, které AMO poskytla mateřské společnosti ArcelorMittal S.A. (bývalé Mittal Steel) a jiným firmám. Zatímco desítky miliard korun ze společnosti zmizely v daňových rájích, tisíce dělníků byly ze železáren propouštěny a skončily na úřadu práce. Je jasné, že ArcelorMittal zisky „rozdělil“ jednostranně – jen sobě. Této netransparentnosti a naprostému nedostatku corporate governance je třeba učinit přítrž!
Play video

Wednesday, August 19, 2009

Minoritní akcionáři ArcelorMittal Ostrava přenesou své protesty z valných hromad na veřejné fórum

Minoritní akcionáři ocelářské společnosti ArcelorMittal Ostrava (AMO) budou hájit své zájmy otevřenými protesty a zvýšenou mediální aktivitou. Za poradce pro komunikaci s veřejností si vybrali agenturu Ewing Public Relations. Jejich cílem je šíření nevyslyšených argumentů a informací o nekorektním chování majoritního vlastníka AMO. Napadají zejména skrytou distribuci nerozděleného zisku formou nízko úročených půjček mateřské společnosti. Rozhodně protestují proti záměru majoritního vlastníka prosadit na zítřejší valné hromadě AMO zastavení vlastních akcií.

„Kdybychom si chtěli koupi akcie nějaké banky nebo zastavárny, tak jsme nekupovali ocelárnu“, prohlašuje lídr minoritářů Jiří Psota. „Chování managementu i majoritního vlastníka AMO je nehorázné. Jejich arogance dosáhla úrovně, která nemá obdoby. Nereagují na naše otázky, ignorují nás a prokazatelně diskriminují. Proto se obracíme na média. AMO půjčila podstatnou část nerozděleného zisku posledních let ve výši přibližně 25,4 miliard korun s neuvěřitelně nízkým úrokem různým podnikům v Mittalově skupině. Nyní se chystá zastavit akcie, aby tohle netransparentní hospodaření mohlo pokračovat. Hodláme proti tomu protestovat nahlas a tak dlouho, dokud se management AMO a majoritní vlastník společnosti nezačnou chovat v souladu s dobrými mravy a platnými zákony. Budeme je k tomu tlačit všemi dostupnými legálními prostředky“, dodává rozhořčený Psota.

Kontaktní osobou na straně agentury je Account Manager Štěpán Neubauer.

Štěpán Neubauer
Ewing Public Relations, s.r.o.
Smíchov Gate, Plzeňská 3217/16
150 00 Praha 5
tel.:+420 224 800 521, 224 828 065-8
Mobil: +420 604 216 726
e-mail: neubauer@ewingpr.cz

No comments:

Post a Comment