MINoritní akcionáři ArcelorMittal Ostrava

Minoritní akcionáři ArcelorMittal Ostrava protestují proti použití části akcií jako zástavy za úvěry a proti nízkoúročeným půjčkám, které AMO poskytla mateřské společnosti ArcelorMittal S.A. (bývalé Mittal Steel) a jiným firmám. Zatímco desítky miliard korun ze společnosti zmizely v daňových rájích, tisíce dělníků byly ze železáren propouštěny a skončily na úřadu práce. Je jasné, že ArcelorMittal zisky „rozdělil“ jednostranně – jen sobě. Této netransparentnosti a naprostému nedostatku corporate governance je třeba učinit přítrž!
Play video

Thursday, August 20, 2009

Malí akcionáři AMO protestovali proti zástavě akcií za úvěry

Ostrava 20. srpna (ČTK) - Menšinoví akcionáři ArcelorMittal Ostrava (AMO) dnes ráno v Ostravě protestovali před zahájením mimořádné valné hromady, která má rozhodnout o možnosti zástavy vlastních akcií za úvěry. Podle mateřské firmy ArcelorMittal se tímto krokem usnadní transakce uvnitř skupiny. Drobní akcionáři AMO její záměr odmítají s tím, že jde pouze o fiktivní zástavu podobnou vystavení nekrytého šeku, řekl ČTK akcionář a iniciátor veřejného protestu Jiří Psota.

Většinový vlastník ostravské huti, ArcelorMittal Holding AG, chce mít možnost zastavit na dobu pěti let až čtvrtinu vlastních kmenových akcií (v maximálním rozsahu 2,943 milionu kusů), které ve své ostravské dceřiné firmě drží. Svůj požadavek zdůvodnil usnadněním vnitroskupinových transakcí, které zefektivní hospodaření.

"Jaké konkrétní pohledávky - zda ty již existující, nebo které teprve vzniknou - budou zástavou akcií zajištěny, v jakém rozsahu a kdy, se akcionáři dozví až po skončení účetního období, v němž zástavní právo vzniklo," řekl akcionářům ředitel pro vnější vztahy Jan Rafaj.

Drobní akcionáři však s tímto odůvodněním nesouhlasili. Vadí jim, že vedení hutní firmy nechce předem sdělit, komu a v jaké výši půjčí peníze za zastavené akcie.

Podle Psoty mateřská společnost chce zastavit vlastní akcie v AMO pro případ, že by nesplatila peníze, které si od své ostravské dcery půjčila. "Nastane-li však důvod k uplatnění zástavního práva, zastavené akcie logicky ztratí svou hodnotu. Na volném trhu nebude tento čtvrtinový podíl prodejný. Žádná finanční skupina si nekoupí menšinový podíl ve společnosti, z níž majoritní vlastník odčerpává peníze a nesplácí je," řekl ČTK Psota.

Drobní akcionáři, kteří drží v AMO 3,5 procenta akcií, proto nesouhlasí s tím, aby ArcelorMittal jako většinový vlastník donutil ostravskou dceru akceptovat fiktivní záruku za úvěry, které ostravská huť poskytla právě firmám ze skupiny své matky. Formou nízkoúročených půjček jim poskytla 24,5 miliardy korun a při těchto transakcích přišla AMO kvůli kurzovým ztrátám o bezmála 750 milionů korun, dodal Psota.

Drobní akcionáři před místem valné hromady ráno protestovali s transparenty s nápisy - nenecháme se oškubat. Do amplionu provolávali hesla - vraťte peníze do Ostravy.

No comments:

Post a Comment