MINoritní akcionáři ArcelorMittal Ostrava

Minoritní akcionáři ArcelorMittal Ostrava protestují proti použití části akcií jako zástavy za úvěry a proti nízkoúročeným půjčkám, které AMO poskytla mateřské společnosti ArcelorMittal S.A. (bývalé Mittal Steel) a jiným firmám. Zatímco desítky miliard korun ze společnosti zmizely v daňových rájích, tisíce dělníků byly ze železáren propouštěny a skončily na úřadu práce. Je jasné, že ArcelorMittal zisky „rozdělil“ jednostranně – jen sobě. Této netransparentnosti a naprostému nedostatku corporate governance je třeba učinit přítrž!
Play video

Thursday, August 20, 2009

Minoritní akcionáři ArcelorMittal Ostrava protestovali proti zástavě části akcií

Minoritní akcionáři ArcelorMittal Ostrava (AMO) před malou chvílí ukončili protestní akci před začátkem mimořádné valné hromady. Na ní se jedná o zástavě části akcií společnosti. Po nízko úročených půjčkách v hodnotě 25,4 mld. Kč, které AMO poskytla mateřské společnosti ArcelorMittal S.A. a jiným firmám z Mittalovy skupiny, je zástava akcií další vysoce nestandardní procedurou na hraně zákona.

„Většinový akcionář se bude snažit vahou svých hlasů prosadit na valné hromadě možnost poskytnout společnosti de facto fiktivní zástavu. To otevře novou cestu k dalšímu vyvádění peněz z ostravské společnosti,“ komentuje záměr majoritního akcionáře Jiří Psota. „Hodnota této zástavy však bude klesat se schopností či ochotou zástavního dlužníka dostát svým závazkům. Proto ji považuji za zástavu fiktivní, a tudíž nepřijatelnou,“ dodává Psota.

Obavy z neblahého osudu společnosti mají také ostatní minoritní akcionáři. „Je vidět, že neexistuje žádný reálný plán na rozvoj ostravské společnosti. Vyvedené peníze se již do AMO nikdy nevrátí,“ komentuje situaci minoritní akcionář Petr Uvíra. „Nebude-li společnost investovat, jako to dělají jinde, znamená to do budoucna další propouštění. Z ostravské ocelárny se tak stane ostravská zastavárna,“ odhaduje další vývoj největší ocelárny v ČR Petr Červenka.

Akcionáři si také stěžují na téměř nulovou komunikaci společnosti s minoritními akcionáři. „Jsme pro ně vzduch. Nikdo se s námi nebaví, naše dotazy na valných hromadách se účelově dezinterpretují a zůstávají nezodpovězené. Mlčení vedení společnosti je ale zároveň přiznáním,“ komentuje absenci komunikace Uvíra.

Akcionáři již podali trestní oznámení v souvislosti s půjčkami za nápadně nevýhodných podmínek. „Budeme postupovat všemi možnými legálními prostředky, a pokud to nepůjde jinak, tak i veřejnými protesty. Jsme rozhodnuti oslovit i předsedu vlády,“ uvedl Psota. „Nyní, když se společnost vymanila z kontroly státu, budou snahy o „vyhladovění minoritních akcionářů“ pokračovat ještě v daleko větším měřítku,“ uzavírá Psota.

Dokumenty a diskusi k této záležitosti můžete sdílet či sledovat na http://www.min-amo.blogspot.com/
Fotografie z protestů najdete zde.
Další informace či kontakt na minoritní akcionáře poskytne:
Štěpán NEUBAUER

Ewing Public Relations, s. r. o.
Smíchov Gate, Plzeňská 3217/16, 150 00 Praha 5
T: +420 224 800 537
F: +420 224 828 456
M: +420 604 216 726
E: neubauer@ewingpr.cz , http://www.ewingpr.cz/

No comments:

Post a Comment